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To: Schools Legal Service Clients

From:  Dwaine Chambers, General Colinse ij:z(//

Schools Legal Service

Re: Tuesday, January 2, 2007 is NOT a School Holiday or a Paid Holiday

On December 28, 2006, President George W. Bush issued a proclamation
designating Tuesday, January 2, 2007 as a national day of mourning in
observance of the death of former President Gerald R. Ford.

Several clients have asked if President Bush's "day of mourning” constitutes
either a paid holiday within the meaning Education Code sections 45203/88203
or a school holiday within the meaning of Education Code sections 37220/
79020. Those code sections provide, in effect, that the public schools shall
close and classified employees shall be entitled to a paid holiday for . . . every
day appointed by the President, or the Governor of this state . . . for a
public fast, thanksgiving or holiday .. .”

However, a close review of both the language contained in the foregoing code
sections and the California Supreme Court's decision in California School
Employees Association v. Governing Board of the Marin Community College
District (1994) 8 Cal.4th 333, reveals that the President’s "day of mourning” does
not establish a school or paid holiday within the meaning of the statutes.

In the Marin Community College case, CSEA argued that President George H.
Bush’s “National Days of Thanksgiving” proclamation at the conciusion of the
Persian Gulf conflict established a paid holiday within the meaning of the "public
fast, thanksgiving, or holiday” provisions contained in Education Code sections
88203 (community college) and 45203 (K-12). The Supreme Court rejected
CSEA's contention concluding that, in order to constitute a paid holiday within
the meaning of the foregoing statutory language, the proclamation must . , .
disclose an intent that such days be treated as a special national holiday.”
Further, the intent to designate a national holiday must also be apparentin the
language of the proclamation.
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In reviewing both the language ofthe proclamation and the surrounding circumstances, neither
discloses an intent to establish either a national holiday or a paid holiday for any public school
employee.

And fastly, it is imperative that you review your Board policies, administrative regulations,
personnel commission rules and collective bargaining agreements for the purpose of
determining if the President’s "day of mourning” constitutes a school! or paid employee holiday
under local rules.

To reiterate, Tuesday, January 2, 2007, does not, in our opinion, constitute a day on which
schools must close or for which classified employees must be given a holiday.

If you have any questions concerning any issue contained in this Alert, please do not hesitate
to call me.

DLC/ep



