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ATTORNEY GENERAL OPINION TAKES POSITION THAT PRE-ELECTION 

 SCHOOL CONSTRUCTION BOND CAMPAIGN EXPENDITURES 
 MAY NOT BE PAID FROM BOND PROCEEDS 

 
In an opinion issued January 26, 2016, (13-304) Attorney General Kamala Harris responded to 

a series of five questions posed by Treasurer John Chiang concerning use of school construction bond 
proceeds1 and contingent financial services contracts.  The verbatim questions posed by the Treasurer 
and a summary of the responses by the Attorney General are provided below. 
 

Question 1. Does a school or community college district violate California constitutional 
and statutory prohibitions against using public funds to advocate passage of a bond measure by 
contracting with a person or entity for services related to a bond election campaign? 
 
 Abbreviated Response:  Yes, if the particular pre-election services may be fairly 
characterized as campaign activity (advocacy) rather than informational services providing the 
public with a fair presentation of relevant information.   
 
 Question 2. Does a school or community college district violate California prohibitions 
against using public funds to advocate passage of a bond measure if the district enters into an 
agreement with a municipal finance firm under which the district obtains pre-bond-election services 
in return for guaranteeing the firm an exclusive contract to provide bond-sale services if the election is 
successful? 
 
 Abbreviated Response:  Contingent–compensation or “no bid” contracts for consultant 
services are not per se illegal so long as a resolution for a negotiated sale is adopted prior to the sale 
of the bonds.  However, such contracts would violate the law if: 
 

 a. The District’s agreement was for the purpose (sole or partial) of inducing 
the firm to support the election, or 

 
 b. The firm’s fee was inflated to account for the firm’s contribution (of money 
or services) to the campaign and the district failed to take reasonable steps to ensure that 
the fee was not inflated.    

1 See Government Code § 8314, Education Code § 7054 and Stanson v. Mott (1976) 17 Cal. 3d 206 for more 
background on advocacy versus informational expenditures of district funds and bond proceeds.  
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 Question 3. In the case of an agreement as described in Question 2, does a school or 
community college district violate California law concerning the use of bond proceeds if the district 
reimburses the municipal finance firm for the cost of providing the pre- election services from the 
proceeds raised from the bond sale? 
 
 Abbreviated Response:  Yes, a district violates California law concerning use of bond 
proceeds if the district reimburses the municipal finance firm for the cost of such pre-election 
services from bond proceeds. 
 
 Question 4. In the scenario described in Question 3, does a school or community college 
district violate California law concerning the use of bond proceeds, even where the reimbursement 
is not an itemized component of the fees the district pays to the firm in connection with the bond 
sale? 
 
 Abbreviated Response:  Yes, such reimbursement is a violation of California law 
concerning the use of bond proceeds whether or not the reimbursement is shown as a component 
of the fees the district pays to the firm in connection with the sale of the bonds. 
 

Question 5. Does an entity providing campaign services to a bond measure campaign in 
exchange for an exclusive agreement with the district to sell the bonds incur an obligation to report 
the cost of such services as a contribution to the bond measure campaign in accordance with state 
law? 
 
 Abbreviated Response:  Yes, if the value of such services is $10,000 or more in a calendar 
year, the entity providing the services to a bond measure committee has an obligation to report the 
value of such services to the Fair Political Practices Commission. 
 

It should be noted that opinions of the Attorney General do not have the force of law but are 
considered persuasive by most courts.  Districts should discuss this opinion with their financial 
advisor and any proposed underwriting firms prior to their retention.     
 

If you have any questions concerning this update or would like to discuss the implications of it 
for your district, do not hesitate to contact our office. 
 
       Christopher P. Burger 
__________________________ 
School Business Law Updates are intended to alert clients to developments in legislation, opinions of courts and 
administrative bodies and related matters.  They are not intended as legal advice in any specific situation.  Please 
consult legal counsel as to how the issue presented may affect your particular circumstances.  
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